петък, 30 март 2012 г.

Козунак"Руска плитка"





Страхотен козунак с интересно оформление:)
 Това видях при Гуинет. Обичам да експериментирам, затова веднага се захванах с направата му.Тестото е по рецепта  от миналата година, смело заявявам, че това е най-точната рецепта, която не сменям за друга:)Можете да я видите тук. Няма да ви занимавам с нея. да не говорим, че я замеси пекарната, защото все бързам да търча нанякъде.:) Грабна ме оформянето на козунака. Имах и малък помощник - къде в цапането, къде в снимането, така че не придиряйте много за снимките. Получи се страхотен козунак на конци, който леко поопърлих, защото стоях на компютъра:) Голяма грешка, но все пак беше вкусен.
Това са снимките, стъпка по стъпка. Изберете си тесто и направете красив козунак:)
Разточете втасалото тесто и намажете с масло. Поръсете с какао/ аз настъргах и шоколад/, поръсете със стафиди, орехи, каквото обичате и завийте на руло.

Срежете едното крайче и оставете настрани. Разрежете цялото руло през средата, като оставите крайче, подобно на отрязаното.
Подвийте неотрязаното крайче навътре и просто усучете двата отрязани фитила. В края поставете отрязаното крайче и прехвърлете в правоъгълна тава да втасва.
Изпечете на 170 градуса и поръсете с пудра захар.
Козунакът на Гуинет е страхотен, моят се получи по разлат, защото нямам тясна правоъгълна тава, но до Великден ще си купя:)
Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Като го гледам направо ми се прияде!Много обичам козунак ,а твоят изглежда страхотно:)

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, чуден ти се е получил козунака, страхотно си го сплела!!!
    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен козунак, Traiana! Получил се е чудесен и с много конци. Комплименти!
    За първи път видях тази плетка на опаковката на една готова смес за руло с маков пълнеж и от тогава ми е любима, и я прилагам както при козунаците, така и при хляба с пълнеж и при ролата и т.н. Така че те разбирам, като казваш, че те е грабнала, мога да си представя, че дори си била нетърпелива, да направиш този прекрасен козунак. Още веднъж комплименти!

    Прегръдки и прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, чудесен е станал!
    Взимам си за утрешното кафе :)
    Слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, леле какъв козунак си направила! Гледай какъв хубав се е получил! И интересно оформяне! Браво, поздравявам те! Наистина изглежда много вкусно! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много добре ти е станал козунака и с много обем,браво,Траянче!Само не можах да намеря рецептата по този линк.
    Плънката също много ми допада!
    Поздрави на помощника и на теб прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Има някакъв проблем с блога на Гъинет и аз вчера не можах да отворя една рецепта, Провери на "Food for the soul"Така се казва блога й, мисля, че го знаеш.

      Изтриване
    2. Ох, че съм:) Не чета до края. Пускам друг линк, под тази публикация е другия козунак от миналата годинаhttp://www.traianaskitchen.blogspot.com/2011/04/blog-post_22.html:)

      Изтриване
  7. Траянче чуден е, а и поздтавления за помошника (имам предвид онази детска ръчичка :)):) А тази вечер на където да погледна все козунаци ... и аз ще се захващам :)
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  8. Траянка, като видях първата снимка и нямах търпени да прочета цялата рецепта :) Наистина става много красиво сплетено по този начин! Съвсем искрено завиждам на дегустаторите, защото от цялото това козуначено нашествие по блоговете много ми се хапват, а времето някак ми липсва :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Очарована съм и от твоя козунак, Траяна -
    интересен, много ароматен и апетитен.
    И аз харесвам този вид оплетка, а удоволствието да приготвяш такъв хляб, при това с помощник е несравнимо.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Траянче, разкошен е и какви конци! Вкусотия!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Траянка, и тук да ти кажа, че козунакът ти е станал разкошен. Сега пък аз ще пробвам рецептата ти за козуначено тесто, защото твоята категоричност относно качествата и ме убедиха! Хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красив и обемист се е получил козунакът ти! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Охх, не знам каква плитка е ,ама е мнооого красив ! И много вкусен със сигурност ! И ако не ми пратиш твоя помощник ,знам също ,че няма да го направя никога така хубав :)))...
    Хубава съботна вечер ,Траянче ! Поздрав най-сърдечен :) както се казваше във ''Веселите патиланци ":))) !

    ОтговорИзтриване
  14. Траянче,ама какво му е на козунака-фантастичен е.И помощникът маже ли маже-хубаво е когато се включват и дечицата.По-вкусно се получава....
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Браво, Траянче, и твоята плитка се е получила супер! Много ми харесва идеята за това оформление, сигурно и моето козуначе ще завъртя така тази година.
    Поздрави и хубава снежна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  16. За втори път днес я виждам тази руска плитка и определено това ще бъде начинът на оформяне и на моите козунаци за Великден.
    Поздравления, Траянче! Чудесен е!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Много е хубав Траянка, разкош! Представям си вкуса и аромата му :). Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)