вторник, 17 май 2011 г.

Панирани охлюви върху канапе

Продукти:
1 кг. охлюви/ с черупките:), иначе доста зор ще ви даде да ги съберете/
2 яйца
1 домат
1с.л. брашно
2 филийки сух хляб
2-3 с.л. олио
черен пипер, сол, копър
1 стрък пресен лук
Приготвяне:
Живите охлюви се поставят в по-дълбок съд и посипват със сол, трябва да постоят поне час, за да се изчистят от слузта. Измиват се добре и сваряват за около 20 минути. Изваждат се от черупките и се отрязва само телцето, другата част се изхвърля. Отново се измиват. Разбиваме яйцата и изпържваме филийките и в останалите яйца изсипваме охлювите, посоляваме, добавяме  чер пипер на вкус, копър и поръсваме с брашното. Разбъркваме добре и запържваме за 5 минути в масло или олио. Оставяме на салфетка , да се отцедят.
През това време приготвяме канапето - отрязваме с подходяща формичка от пържената филийка и поставяме в чиния. Изрязваме си парченце и от домата, поставяме го върху филийката. Най-отгоре поставяме охлювите, поръсваме от тях и отстрани.
Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Сигурно трябва доста майсторлък, за да се приготви такова ястие.
    Никога не съм опитвала охлюви, изглеждат много апетитни, но едва ли бих се справила с приготвянето им.

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, няма нищо сложно! Просто обичам много тези вкусотийки и ги приготвям с голямо удоволствие:)Малкият ми син ги чисти и това си е голяма помощ:)

    ОтговорИзтриване
  3. Истинска наслада за очите е това блюдо, Траяна! Наслаждавам му се и мога само да гадая за великолепния му вкус. Поздрави и благодарност за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ева, това е голяма похвала от твоите уста и за мен е чест!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз да си призная за прърви път опитвам охлюви и много ми харесаха, но имах честа да опитам точно от това блюдо. Благодаря много Траяна, сега ще трябва да дебнем и ние с теб охлювите, че да вземем да наготвим. А и рецепта си споделила....
    Поздарвления страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Много елегантно предложение и изпълнение, Траяна!
    Моите поздравления и
    хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря, весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Хубави празници, Траяна, с много усмивки:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6 юни 2011 г., 14:47

    Срам голям! Вдъхнових се аз от тази рецепта, купих си охлюви от един дядко, ръсих със сол, варих и така го докарах до изваждането от черупките- мъка, мъка, не успях и накрая ги метнах в кофата! Голям издън! Сега благородно ти завиждам на това, което си похапнала:))

    ОтговорИзтриване
  10. Съжалявам много, но нещо не е станало както трябва!
    Колкото до уреда за понички, има го в магазин в кв.Железник, до детската градина в квартала.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)