четвъртък, 27 януари 2011 г.

Сабле от сирене



Рецептата публикува Тони в нейния блог и аз, разбира се , веднага я изпробвах. Нямах точните продукти, но и с това, което намерих, също се получиха чудесни резултати.
За онези, които се чудят какво е това "Сабле"- идва от френски и буквално означава "пясъчен". Сладките или соленките "Сабле" са наистина като пясъчни - ронливи и топящи се в устата.
Продукти:
100 гр. сирене "Гауда"/оригиналът е с "Чедър", но става и с друго твърдо сирене/
100 гр. масло
120гр. брашно
щипка сол, сусам
Маслото и настърганото сирене се смесват, накрая се добавя брашното и се омесва меко, нелепнещо тесто. Ако изисква брашно, добавете мъничко. Оставете тестото за десетина минути в хладилник. После на набрашнен плот разточете кръг, от който изрежете триъгълници, или разточете квадрат и направете ленти като за соленки. Дебелината на разточеното тесто зависи от това как вие харесвате соленките. Аз направих и тънички, които стават по-хрупкави, направих и по-дебелички. Всичко се изяде за раз-бройки:) Поръсих ги със сусам, защото децата ми го обичат. Наредете ги в тава , застлана с хартия за печене, намажете с разбит жълтък. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.
Препоръчвам Ви да удвоите дозите, защото от така дадените излиза малко количество и у нас се стигна до бой за последната бройка.:)
От Кулинария


2 коментара:

  1. Супер! Много се радвам, че ми се довери и сте останали доволни!
    Аз забравих да уточня, че от посочената доза излизат малко соленки :)

    Сърдечно благодаря!

    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Затова другият път - двойна доза!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)