Честит празник, скъпи дами! Обичайте и бъдете обичани!
Имам си форма за канеле или още наричани канелес. Ударението е на последното"Е". Формата е, разбира се, на Таперуеър и с нея приготвих един невероятен десерт. Разбрах, че трудно се намира такава форма, затова ползвайте формички за мъфини, ако решите да си спретнете тази френска вкусотия. Приготвя се много бързо, но се чакат 12 до 24 часа, за да престои в хладилник. Слагате я и забравяте:) А вкусът е уникален! Не се тревожете, че изглеждат леко чернички, там е тайната. Отвън са хрупкави, а отвътре се топят в устата.
500 мл. прясно мляко
220 гр. захар
2 яйца + 2 жълтъка
50 гр. краве масло
2 с.л. ром
125 гр. брашно + 30 гр. натурално нишесте
1 ванилия или 1/2 пакетче ванилова захар
Приготвяне:
Сложете млякото с ванилията да заври. Оставете настрани леко да се охлади. Сега с тел разбийте яйцата с жълтъците, добавете захарта и разтопеното също леко охладено масло. Разбиваме отново с тел до хомогенна смес. По лъжица добавяме брашното и около 60 мл. мляко на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Щом изсипем цялото брашно и получим хомогенна смес, вече слагаме при бъркане останалото мляко. Добавяме рома и сме готови.
Оставяме сместа да се охлади на стайна температура, покриваме я с фолио или слагаме в купа с капак и оставяме в хладилника за 12 до 24 часа, но не по-малко! Получава се доста рядко тесто и такова си е:)
На другия ден вече подготвяме формичките. Намазваме ги с масло и разбиваме леко тестото, преди да сипваме от сместа. Пълним не догоре, зщото сладките леко ще се надуят. Загряваме фурната на 210 градуса с вентилатор , а на 220, ако е без него. Печем 25 минути на тези градуси, после намаляваме фурната на 180 градуса и печем още 30 - 40 минути. Сладките трябва да станат хрупкави отвън, а меки отвътре. Оставяме да се охладят напълно, преди да извадим от формите. Непременно ги опитайте:) Аз сложих в още горещите канелес по малко бял шоколад и цветни топчета за разкош:)
Да ви е сладко!
Честит празник , мила!
ОтговорИзтриванеЗаразително енергична си,да знаеш,не само в кулинарен план.
Честит празник и на теб Траянче ! Красива и обичана да си :)
ОтговорИзтриванеВесел и сладък празник, Траянче!
ОтговорИзтриванеБъди обичана, Траянче!
ОтговорИзтриванеА тези сладури са много апетитни!
Прегръдки, мила!
Ох, много са готини, приличат ми на малки бонбонки:) а аз обичам бонбонки:))) Честит празник, Траянче! Щастие, вдъхновение и любов да превръщат всеки твой ден в празник!
ОтговорИзтриванеВземам си две :)!Изкусителка!
ОтговорИзтриванеЧестит празник Траянка! Жива, здрава, влюбена в живота и все с тази слънчева усмивка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави мила!
празника мина, но аз те харесвам не само на осми март;)
ОтговорИзтриванеТраянче, това, дето показваш е запомнящо се. бъди здрава и усмихната!
Интересно, Траянче...аз май имам подобни формички, трябва да проверя в шкафА:))
ОтговорИзтриване