Помня сладкото от грозде от дете. Никога не съм обичала филийка със сладко и досега не смесвам сладко и солено. Трябва да съм била около 10-годишна. Живеех с баба и дядо през лятото, а те имаха страхотна къща в центъра на Добрич. Най - хубавото беше, че тя бе заобиколена от къщи и в тях имаше много деца, с които цяло лято кръстосвахме улиците и играехме на кукли, на ластик, на стражари и апаши - игри , все непонятни за нашите деца сега. Много често се случваше тумба деца да се изсипем в нечий двор и забравени в игри да бъдем нахранени с филийка с лютеничка или нещо друго от някоя любезна майка или баба. Така стана и с това сладко. Приятелката ми Мая имаше канарчета и много им се радвахме. На обед майка й ни извика и ни подаде по филийка с ароматно сладко. Тогава за първи и последен път ядох такова сладко - от грозде. Колко ли съм била гладна, та ми се стори като най - вкусното нещо, което някога съм яла. Повече никога не срещнах това сладко. Порових се в интернет, но там имаше само сладко от бяло грозде с цели зърна и шампанско:) А аз добре помнех сладкото - гъсто като мармалад и с хрупкави препечени семчици. Да е жива и здрава Пепи от "Храна за мойте канибали", която направи група на готвещите във Фейсбук. Там случайно видях една от дамите да показва тава с грозде, посипано със захар. Веднага се свързах с нея и заветната рецепта беше веднага прилежно изпълнена:) Получи се същото онова сладко от детството - ароматно, с хрупащи семчици, препечени орехи и невероятен вкус. Давам продуктите за килограм. сами преценете колко ще направите:)
Продукти:
1 кг грозде - десертно/ може смес от бяло и черно, но да не е само бяло/
1/2 кг. захар
1ч.ч. препечени орехи
малко ром
Приготвяне:
Гроздето се оронва на зърна и посипва със захарта. Поставя се във фурната на 200 градуса . Аз лично пека на по - силна фурна, но вие си преценете. Пуска доста вода, която постепенно извира. От време на време се разбърква, защото гроздовите зърна се запичат. Когато сиропът се сгъсти, сладкото е готово. Изсипвате в сухи буркани и поставяте във всеки по малко печени орехи. Изчаквате да хване отгоре лека коричка/ не зная как се казва:)/ и слагате по една ч. л. ром. Може и още горещо да затворите и да обърнете.Затваряте и съхранявате на тъмно и хладно място. Това е - бързо и лесно:)
О,Траянче,сладкото ми се услади още повече от твоя чудесен разказ,който ме върна в детството!Стана ми тъжно,но приятно тъжно...
ОтговорИзтриванеПрекрасна чинийка и чудничко сладко!
Взимам си мъничко,за да остане и за другите,че съм сигурна,че ще се извие дъъълга опашка:)
Прегръщам те силно и ти благодаря за чудесния пост:)
Траянче,
ОтговорИзтриванеобожавам това сладко :)
Ще ме накараш да си направя!
Хубава вечер и усмихната неделя!
Много примамливо изглежда сладкото, добре си го докарала:)) Да питам гроздето със семки или без семки да е? Ако е със семки, отделят ли се или се вари заедно? Страшно обичам сладката, тази година си отядох на сладко, сега остава да опитам и от червено грозде. Преди един месец правих от бяло грозде(сорт без семки) и не останах очарована от вкуса. Излезе кисело и така стои в бурканите. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМалеее,това ще е много вкусно!
ОтговорИзтриванеИ как убаво се е сгъстило!И какъв наситен цвят!Суууупер е,Траянче!
Хубава неделя,мила!
Траяна, страхотно е това сладко, но дали ще намеря по пазара още грозде ???? Задължително ще потърся. А това, че е печено още повече ми харесва, защото ще стане бързо и няма опастност да загори :)))
ОтговорИзтриванеСтрахотна нова визия на блогчето :) :) :)
Поздрави!
Благодаря ви, момичета. Димиева, грозде има още, ако не намериш - здраве да е - догодина.
ОтговорИзтриванеЖани, сладкото е със семките и не ги вадя, защото добре се препичат и на мен ми харесва, когато хрупат в сладкото. Моето сладко е от червено и бяло грозде, червеното е малко повече.
Кате, трудно ми е да коментирам в блога ти, нещо имам проблеми, но те следя.
Еликсирче, радвам се, че ти е харесало:)
КаК си , Дани? Направи си, когато решиш:)
Траяна
Траянче, мила....за убиване си.Това сладко е трепач....ще се прави....;)
ОтговорИзтриванеОстанаха ми очите в чинийката, като хипнотизирана съм! Имам чувството ,че само да посегна и....ще си гребна..:)))
Благодаря ти за рецептата и хубавия разказ.
Спорна нова седмица.
Следва силна прегръдка
Нора
Траянче, върна ме към моето детство!
ОтговорИзтриванеКолко мили спомени...
Сладкото е вълшебно!
Сърдечен поздрав!
Траяна,
ОтговорИзтриванесега и на мен ми се доядоха хрупкави семчици и орехчета:-) Чудесно е!
ооо Траянче, изглежда страхотно! Много интересно, до сега не бях виждала такова, чудна идея!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки :)
Траяна, страхотно -
ОтговорИзтриванемили и топли спомени /и за мен също:)/,и прекрасна рецепта. Много ми хареса, благодаря ти!
Поздрави и усмихната седмица, Диана
Май съм закъсняла и вече не остана за мен :) Траянка много хубаво и по детски уютно ми стана от написаното от теб! И аз си пазя много скъпи спомени от детството - тогава някак всеки нов вкус беше по-ярък и по-незабравим! Сладкото изглежда страхотно - тъкмо се сдобих с повечко орехи и ще се опитам да го направя :) Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеНапълно ми е познато това да търсиш рецепта на нещо, опитано преди много години. И щастието да откриеш.
ОтговорИзтриванеАз никога не съм опитвала сладко от грозде, но ти така апетитно си го описала, че ми се дояде :)
ОЙЙЙ че обичамммммм ...твоето е прекрасно!
ОтговорИзтриванеТРАЯНЧЕ, НАМИНИ ПРИ МЕН ИМАМ ИЗНЕНАДКА !:))))
И аз никога не съм хапнала сладко от грозде,но ми се вижда много вкусно.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Много добро предложение, Траяна :) Да видим, дали ще успея тази година или ще чака следващата :) Поздрави от мен :)
ОтговорИзтриванеЕ не с това сладко направо ме разби. Аз никога не съм опитвала, но ми изглежда лесно и вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
ЗДРАВЕЙ ТРАЯНА,ДНЕС КАТО СИ ХАПВАХ ЕДНО ХУБАВО ГРОЗДЕ РЕШИХ ДА НАПРАВЯ СЛАДКО И ПОПАДНАГ НА ТВОЯТА РЕЦЕПТА,КОЯТО МИ ДОПАДНА ,ЗАЩОТО НЕ СЕ МАХАТ СЕМКИТЕ ИМА И ОРЕХЧЕТА ,РОМЧЕ,МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ Е СТРАХОТНО СЛАДКО И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,ЧЕ РЕЦЕПТАТА Е ОТ ДОБРИЧ-АЗ СЪЩО СЪМ ДОБРИЧЛИЙКА.БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА .
ОтговорИзтриванеРадвам се, Веси, дано ти хареса! Не се и съмнявам, че ще се получи страхотно!
Изтриванеda pitam burkanchetata varqt li se ?
ОтговорИзтриванеНе!
Изтриванемного искам да се абонирам за блога, но нещо не мога да вдена как да го направя...
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Това става, като станете последовател и като добавите блога за следене от настройките на вашия блог:)
ИзтриванеИзядох 1 бурканче сам-сама. На следващата сутрин си мерих кр. захар. Такова нещо в супермаркета няма да намерите! Благодаря за превъзходната рецепта! Предполагам, че става и върху котлон?
ОтговорИзтриванеПоздр. Мария Томова
Много се радвам! Да ви е сладко!
ИзтриванеА може ли да се стерилизира с бурканче на винт??? Колко минутки на котлон?
ОтговорИзтриванеНаправо горещо обърнете! Без да варите:)
Изтриванекое от двете:
ОтговорИзтриванеизчакваме коричка и слагаме рома - това ще рече, че ще е поизстинало. ще се консервира ли така студено?
или
още топло затваряме и обръщаме ?
Kоричка хваща веднага. Сложете рома и горещо затваряйте:)
ИзтриванеТраянче, страхотно е, може да го видиш документирано при мен!
ОтговорИзтриванеSladkoto moje li da se napravi i bez rom
ОтговорИзтриванеРазбира се, че може, няма никакъв проблем:)
ИзтриванеAlkohola se slaga vinagi da vri sas sladkoto,za da izvri alkohola i da ostane samo aromata!i nai-dobre na niakolko pati.Sladkoto vri ,sled vreme se vadi,zaliva se chast ot alkohola,vrashta se na kotlona i taka dva,tri pati.Zavisi ot kolichestvoto i receptata..Da vi e sladko!
ОтговорИзтриванеBlagodaria.
ОтговорИзтриване