Честит рожден ден на Йоли! Все така усмихната, позитивна и лъчезарна!
Рецептите в блога й са изпитани и точно толкова лесни, колкото са описани. Този пай е един от първите, които направих и си остана фаворит.
Орехов пай
Продукти:
250 гр. брашно
1 яйце
125 гр. пудра захар
125 гр. меко масло
щипка сол
1 ванилия
За плънката:
200 гр. пудра захар
250 гр. едро нарязани орехи
200 мл. сметана/ течна, заквасена, без значение каква/
1 с. л. мед
Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват, към тях добавяте яйцето, солта и ванилията. Пресявате брашното и омесвате меко тесто. Дозата е за малка кръгла тавичка. Поставете в тавата 2/3 от тестото, като преди това го разточите. От останалото направете ленти и облепете стените на тавичката, която аз предварително намазах с олио и поръсих с брашно. Надупчете маслената кора с вилица.
За плънката изсипете захарта в тенджерка и добавете 1 с.л. вода. Разтопете на бавен огън , докато получите карамел. Сипете сметаната и изчакайте да заври. Свалете от котлона и добавете орехите. Оставете всичко да изстине, чак тогава добавете меда и разбъркайте. Първият път ми се получи доста течен пълнеж, защото сложих меда в топлата смес и той се втечни. Изчакайте да изстине и тогава го добавете. Ще получите не много гъста, но все пак с достатъчна консистенция плънка. Изсипете го върху маслената кора. На мен ми остана тесто и от него направих ленти отгоре за украса. Изпечете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса.
За плънката изсипете захарта в тенджерка и добавете 1 с.л. вода. Разтопете на бавен огън , докато получите карамел. Сипете сметаната и изчакайте да заври. Свалете от котлона и добавете орехите. Оставете всичко да изстине, чак тогава добавете меда и разбъркайте. Първият път ми се получи доста течен пълнеж, защото сложих меда в топлата смес и той се втечни. Изчакайте да изстине и тогава го добавете. Ще получите не много гъста, но все пак с достатъчна консистенция плънка. Изсипете го върху маслената кора. На мен ми остана тесто и от него направих ленти отгоре за украса. Изпечете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!
Да е жива и здрава Йоли ! И аз я чета и я харесвам :) Паят ти е чудесен - откога се каня на подобен...ама...май сега се навих окончателно :)
ОтговорИзтриванеПаят ти е чудесен, Траянче, голяма сладост! Бъдете и двете здрави. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен пай,Траяна!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на Йоли!
прегръдки
Избрали сме една и съща рецепта :)
ОтговорИзтриванеНаистина става страхотен!
Поздрави!
Страхотен пай, Траянче,
ОтговорИзтриванечудесен избор за поздрав и неустоимо орехово изкушение...
Прегръдки за Йоли, и за теб!
Да е жива и здрава Йоли и все така вдъхновена и вдъхновяваща! Чуден пай, неустоим! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраяни, чудна рецепта на Йоли си избрала! Звучи толкова вкусна и вярвам е, щом ви е фаворит у дома :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за двете ви!
мммм,много е съблазнителен,Траянка,поздравления!Хубав петък и почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траяна, много ме зарадва. Благодаря за поздравите и цялата топлина, с която ме дари. прекрасен пай!
ОтговорИзтриване