понеделник, 2 септември 2013 г.

Шоколадова пита


Много шоколадова, много бърза и странна за изпълнение:) Видях я при Петя и въпреки че не хванах много вяра / до последно се чудех това нещо ще се яде ли:)/, реших да я направя. Никак не сбърках:) Петя, всички у дома ти благодарим за вкусотията!
Давам рецептата точно както е при нея:

Продукти:

2ч.л. нескафе
375 мл. вода

200гр. захар / делим на две - 130 и 70 гр./
60 гр. кафява захар/ може и бяла/
50 гр. какао / делим на две по 25 гр.

90 гр. масло
60 гр. шоколад
100 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
70 мл. прясно мляко
1 жълтък
щипка сол
две ванилии


Приготвяне:

Приготвяме си три купи. В едната смесваме кафето с водата и оставяме.
В другата смесваме 70 гр. захар + 60 гр. кафява захар + 25 гр. какао и оставяме.
Разтапяме маслото с шоколада в микровълновата или на водна баня. Към тях прибавяме какаото, жълтъка/ аз сложих цяло яйце/, млякото, солта, ванилиите, захарта и накрая брашното с бакпулвера в него. Получава се кексово тесто. В малка тавичка застиламе хартия за печене и изсипваме кексовата смес. Отгоре слагаме отделените захар и какао. Накрая изсипваме разтворилото се нес кафе.
Ето тук аз бях смаяна какво ли ще се получи с толкова много вода, която безотговорно излях в тавичката:) Печем в загрята фурна на 180 градуса около час. Изчакайте поне час, преди да разрежете. На следващия ден сладкишът е все така сочен, а шоколадовият мус, който се получава отдолу стои течен и вкусен. Аз нарязах на пастички и гарнирах с малини и сметана.


Да ви е сладко!


13 коментара:

  1. Същата я ядохме у дома вчера :) Наистина е страхотна, ние правихме с Гери и тя я покръсти на Магическа :))

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи странно, но изглежда фантастично, Траянче!
    Ще го опитам непременно :)

    ОтговорИзтриване
  3. Eй, много се радвам, че се престрашихте да я направите и най-важното, че ви е харесала! Вече за трети път я правя и все се получава, въпреки смущаващото изливане на водата отгоре.

    ОтговорИзтриване
  4. Ахааа :) Това било с блещенето значи :))
    Хубав десерт, независимо от вариацията в рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, и тук шоколад, вие с Пепчо да не сте скроили таен заговор:) Много вкусно изглежда и тази шоколадова бомба, ще си взема още едно парченце! Прекрасен септември!

    ОтговорИзтриване
  6. Много шоколадово, много красиво и ефектно, Траяна -
    благодаря за чудесната рецепта,
    сърдечни поздрави, успешен и усмихнат септември, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, какви са тези шоколадови магии в Стара Загора :)
    Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Я/ И Пепчо и ти сте на една вълна, дето явно се е изляла в Централна БГ;) И на нея казах, и на теб- ще го направя и аз;)Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  9. Такова шоколадово съвършенство ..непременно трябва да го опитам.Благодаря за споделената рецепта и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, браво Траяна, на една вълна шоколадова сте били с Пепи, но тук виждам поредното доказателство за едно невероятно шоколадово изкушение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много интригуваща рецепта! И аз бих се колебала, преди да залея тестото с тези течности. Но щом казваш, че се получава истински и ароматен кейк, ще се престраша някой път и аз! :)
    Спокойна вечер, Траяна :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз тук се нареждам няколко пъти, дано не забележат останалите :)) Перфектно вкусно!!!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)