понеделник, 30 септември 2019 г.

Торта "Червено кадифе" с мус от шампанско



Тази торта много се хареса у дома. Вярно, че връткането около нея е повечко, но си заслужава напълно!


Продукти:

За малък блат на ринг с диаметър 20 см. :

1 яйце
1 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
1 ванилия или настъргана лимонова кора
щипка сол
1/2 ч.ч. кисело мляко или прясно с няколко капки оцет в него
червена сладкарска боя

За муса от шампанско:
Рецептата е на Мина Ангелова, разкош е :)

250 гр. маскарпоне
50 гр. захар
40 гр. шампанско или сухо бяло вино
150 гр. бял шоколад
200+60 мл. течна сметана
5 гр. желатин + 30 мл. вода


За декорация :
 ягоди, малини, боровинки

Приготвяне:

Всички сухи съставки за блата се смесват и разбъркват в купа.  Разбиваме яйцето, добавяме и млякото, олиото и смесваме със сухите съставки. Получава се рядка смес. Изсипваме в малка тавичка и печем на 180 градуса до суха клечка или около 20 минути.

Маскарпонето се разбива със захарта и шампанското нa гладък крем. Желатинът се накисва във водата, докато набъбне. Белият шоколад се разтопява на водна баня. 60 мл. от сметаната се кипва, маха се от котлона и към нея се добавя накиснатия желатин. Бърка се до пълно разтваряне. Тази смес се изсипва към шоколада и се оставя леко да се охлади. Добавя се маскарпонето и разбърква до гладък крем. 200 мл. сметана се разбиват до меки върхове и с шпатула се прибавят  постепенно към крема.

Сглобяване:

В откопчаващ се ринг поставяме вече изстиналия блат. Отстрани се слага ацетатна лента с височината на ринга. Ягодите се режат на две и подреждат в кръг, в средата се изсипва мусът. Оставя се в хладилник да стегне поне за два часа. Отгоре се декорира по желание.
Тук можете да видите видео за сглобяването - https://www.youtube.com/watch?v=mfvuN3Ws2Hk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3UFdzfE8UPd6e2wB7-CPBfGAuqISaej8yPERNAZGXoYivK21apc0Z2R2U

Да ви е сладко!





2 коментара:

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)