За мен, ако ще е сладко, да е маслено:) Другите не са ми много по вкуса. А пък в комбинация със сладко от горски ягоди - вкусотия просто! Оказва се, че ако към масленото тесто се добави захар, то се нарича виенско.
Продукти:
330 гр. брашно
щипка сол
230 гр. студено масло
1 яйце
1 ванилия
60 гр. пудра захар
1/2 сладко по избор
Продукти:
Към брашното добавете нарязаното на кубчета масло, разбитото яйце, солта, ванилията и захарта. Омесете го бързо и сложете в хладилника, увито в свежо фолио, поне за половин час. през това време си пригответе форма или тавичка с диаметър 20 -22 см. Моята е тефлонова и не я подмазвам, но ако нямате такава, ползвайте хартия за печене. Отделете си 3/4 от тестото и го омесете с няколко лъжици брашно, за да стане по-твърдо и да може да се стърже. Разстелете от мекото тесто върху кръг, по-голям от формата ви, между два слоя фолио. Сложете в тавичката и изрежете излишното тесто, което остава отгоре.
Надупчете дъното с вилица и изсипете сладкото. Отделеното тесто настържете отгоре на едро ренде. Изпечете сладкиша на 200 градуса в загрята фурна до порозовяване. Оставете да изстине напълно преди да извадите от формата, иначе рискувате да се счупи.
Да ви е сладко!
Надупчете дъното с вилица и изсипете сладкото. Отделеното тесто настържете отгоре на едро ренде. Изпечете сладкиша на 200 градуса в загрята фурна до порозовяване. Оставете да изстине напълно преди да извадите от формата, иначе рискувате да се счупи.
Да ви е сладко!
Само маслено не съм правила, а ти показваш поредното изкушение...ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесва, разкошен сладкиш,Траянче -
ОтговорИзтриваненежен, маслен, много ароматен и по виенски фин!
Благодаря за чудесната рецепта и комплименти за теб!