У дома не обичат кекс. Въобще не зная защо, само предполагам:) Трябва да е нещо много шоколадово, а стандартният бабин кекс е пухкав, поръсен с пудра захар. Тъй че обикновено, ако ме удари музата, заливам обилно с шоколад:) Кексът на Венета отдавна ми се бе загнездил като идея и исках да го направя, за да видя дали наистина отговаря на името си. Потвърждавам - абсолютно е такъв - омайващ. Няма да ви учудя, че у дома хапнаха по едно парче и дотам. Добре, че на работа го оцениха подобаващо. Давам го точно по нейната рецепта.
Продукти:
2 бр. яйца
250 мл кисело мляко
80 мл олио
80 гр ядки по желание (орехи, бадеми, лешници)
2 ч. ч. или 1,5 ч.ч. според промените на дъщеря ми. Препоръчвам ви количеството брашно, което тя взема. Кексът се получава неузнаваем и много по-вкусен.
1 ч.ч. захар (не пълна), ако искате кексът да не е прекалено сладък, иначе една ч. ч. захар
1 бр. бакпулвер
1 бр. ванилия
1 с.л. aмарето или коняк, ром шоколад или какао около 1 с. л.
Начин на приготвяне:
Двата жълтъка се разбиват със захарта и ванилията захар, докато побелеят и бухнат, прибавя се киселото мляко, след това олиото, ядките, алкохола. След което се прибавя брашното + бакпулвера, кaто се бърка с внимателни кръгови движения с лъжица. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят отново внимателно и отново с кръгови движения отгоре надолу. Накрая се прибавя и нарязания на малки парченца шоколад. Кексът се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тава с около 24 см . Пече се в предварително затоплена на 200°С фурна, за около 40-45 минути. Задължително се прави проба с клечка. След като го извадите, го поръсвате с пудра захар и го оставяте да изстине. P.S. При пробата с клечка имайте предвид, че ако улучите парченце шоколад, може да ви заблуди, че кексът не е изпечен още, затова правете няколко пробождания с клечката и внимателно оглеждайте остатъка дали е само от шоколад или има и тесто по нея.
При този кекс може много да се варира. Аз например често прибавям счукани орехи, коняк и в една ч.ч. от него прибавям какао и после го сипвам към основната смес, като правя различни форми с нея. Или бадеми, aмарето и шоколад за готвене, нарязан на парченца. Може също да се прибави само лимонов сок и настъргана лимонова кора, захаросани лимонови и портокалови корички и така се получава един много свеж и лек кекс. Разбира се олиото може да се замени с масло, но в този случай, кексът става по-сбит и сух, а с олио е по-лек и сочен, така че предоставям добавките и комбинациите към кекса на вашето въображение.
Да ви е сладко!
Продукти:
2 бр. яйца
250 мл кисело мляко
80 мл олио
80 гр ядки по желание (орехи, бадеми, лешници)
2 ч. ч. или 1,5 ч.ч. според промените на дъщеря ми. Препоръчвам ви количеството брашно, което тя взема. Кексът се получава неузнаваем и много по-вкусен.
1 ч.ч. захар (не пълна), ако искате кексът да не е прекалено сладък, иначе една ч. ч. захар
1 бр. бакпулвер
1 бр. ванилия
1 с.л. aмарето или коняк, ром шоколад или какао около 1 с. л.
Начин на приготвяне:
Двата жълтъка се разбиват със захарта и ванилията захар, докато побелеят и бухнат, прибавя се киселото мляко, след това олиото, ядките, алкохола. След което се прибавя брашното + бакпулвера, кaто се бърка с внимателни кръгови движения с лъжица. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят отново внимателно и отново с кръгови движения отгоре надолу. Накрая се прибавя и нарязания на малки парченца шоколад. Кексът се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тава с около 24 см . Пече се в предварително затоплена на 200°С фурна, за около 40-45 минути. Задължително се прави проба с клечка. След като го извадите, го поръсвате с пудра захар и го оставяте да изстине. P.S. При пробата с клечка имайте предвид, че ако улучите парченце шоколад, може да ви заблуди, че кексът не е изпечен още, затова правете няколко пробождания с клечката и внимателно оглеждайте остатъка дали е само от шоколад или има и тесто по нея.
При този кекс може много да се варира. Аз например често прибавям счукани орехи, коняк и в една ч.ч. от него прибавям какао и после го сипвам към основната смес, като правя различни форми с нея. Или бадеми, aмарето и шоколад за готвене, нарязан на парченца. Може също да се прибави само лимонов сок и настъргана лимонова кора, захаросани лимонови и портокалови корички и така се получава един много свеж и лек кекс. Разбира се олиото може да се замени с масло, но в този случай, кексът става по-сбит и сух, а с олио е по-лек и сочен, така че предоставям добавките и комбинациите към кекса на вашето въображение.
Да ви е сладко!
Правя подобен кекс по рецепта на баба и ми е много любим. Твоят изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотен :) макар че и у дома не обичат кексове :)
ОтговорИзтриванеТочно го познах:))) и двете ме омаяхте!:) Разкошен е, Траянче!
ОтговорИзтриванеНаистина омайващ,
ОтговорИзтриванеобичам кекс, обичам и твоите предложения, Траянче...
Изглежда и звучи страхотно - благодаря на теб и Венета!
Изглежда точно така, поздравления за представянето му!
ОтговорИзтриване