Дъщеря ми просто ги обожава. Няма някой, който да не ги харесва вкъщи, но тя е най-големият им фен. Много често ме питат как стават толкова кръглички и не се пръскат, ето сега ще кажа. :)
1 кг. картофи
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
2 яйца
сол, черен пипер, чубрица
3 с.л. брашно
олио за пържене
Приготвяне:
Сварете картофите и ги отцедете от водата. Още докато са горещи, ги намачкайте с преса или вилица, за да нямат бучки. Прибавете натрошеното сирене и подправките. Кашкавала настържете и сложете накрая. Сместа ще е изстинала и няма да го разтопи. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците слагаме в сместа, белтъците запазваме - в тях е тайната:) Оформете кюфтета с еднаква големина, оваляйте всяко в брашно, подредете в поднос и оставете за час в хладилника.
Пригответе си тиган и сложете олио - поне два пръста, трябва повечко мазнина. Когато е загряла, извадете кюфтетата от хладилника и разбийте съвсем леко с вилица двата останали белтъка. Потапяйте всяко кюфте в белтък и пускайте в тигана. Пържат се до златисто от двете страни. Белтъкът е този, който създава защитната стена и пази от разпадане сместа. Изваждайте ги въху салфетка или кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Поднесете с млечно-майонезен сос - любим към тях.
Той се приготвя от 1 опаковка майонеза + 1/2 кофичка кисело мляко, малко сол, пресен или сух копър и 1 скилидка чесън.
Да ви е сладко!
Значи това била тайната - белтъците! Толкова обичам картофени кюфтета, но никога не успявам да ги запазя цели при пърженето и престанах да правя опити. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеТайната е много важна :)
ОтговорИзтриванеИ аз ги обичам като Калина, ама свиркай като ги правиш!
Прегръдки, Траянче!
И ние и ние ги обичаме, Траянче! Чудни са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВълшебно изглеждат ... грейнали като малки слънчица,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта и хитринка, Траянче!
Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!
и у нас чат пат ги правя панирани само в белтъците :) И със сосче са мммммм вкусотия! Следващия път като правиш ще намина д а се наредя до Калина :)
ОтговорИзтриванеИ моята дъщеря ги обожава, Траянче, благодаря, че ме подсети. Моите не се разпадат, аз пък варя картофите необелени, после ги беля, така не поемат вода и тестото е по-стегнато. Ще опитам и твоя вариант:) Прегръдка!
ОтговорИзтриване