В тази празнична мързелива сутрин ме раздвижи много бързо Боб Плъмър. Странстващият готвач бе в Испания и за минутка зърнах това, което бе избрал да приготви, а именно - чоризо. Добре, че още помня:),защото нямах време да записвам. После потърсих рецептата в сайта на Фиеста, но не я открих.
Чоризо са испански наденички и се отличават с наситен червен цвят. Не бях чувала досега за тях. Предстои ми обаче пътуване до Испания и непременно ще ги потърся:)
Сега какво ме грабна в рецептата - лекотата на приготвяне, малкото продукти и бързата идейка за гости или за домашните любимци:)
Дъщеря ми каза : "Какво чоризо - моризо, бе мамо, това е хот-дог на клечка, нищо не разбираш, добре, че поне го готвиш":) Може и така да е, не зная, не съм веща, но днешната рецепта ще ви изненада приятно и ще омае гостите ви:) Аз я приготвих от две парчета сръбска наденица, не много изсъхнала, за да може да се реже без усилие.
Продукти:
2 парчета сръбска наденица/ Петрохан или нещо подобно/
3с.л. брашно
3с.л. царевично брашно
1ч.л. сол
1ч.л. захар
щипка червен пипер/ може лют, ако обичате/
1к.ч. прясно мляко
2с.л. олио
1ч.л. бакпулвер
дървени шишчета
Приготвяне:
Нарежете наденичките на парчета и промушете всяко с дървено шишче, така че да стои стабилно. Смесете сухите съставки и добре разбъркайте. Прибавете олиото и по малко мляко до получаване на тесто с гъстотата на кексовото. Млякото може и да е по-малко като количество, зависи от това колко бързо ще се сгъсти сместа. Загрейте в дълбок съд олио, защото е нужна маслена баня, а не просто пържене, наденичките трябва да са потопени в олиото. Потапяйте всяко шишче с наденичка и оваляйте в тесто. Пържете до златист цвят, като обръщате след изпържване. Поднесете с горчица или салатка, за любителите на бира, това е просто перфектно мезе. Удобството при пържене е, че просто използвате дръжките на шишчетата за да ги обръщате. Отцедете върху хариена салфетка. Аз отрязах наполовина шишчетата, за да не стърчат от чинията при поднасяне.
Да ви е сладко!
Познай чие предаване върви точно в момента по Фиестата:)).Дааа,същото!
ОтговорИзтриванеМного ми допада идеята,ще я взаимствам обезателно!
Хубав утрешен ден,Траянка!
Траянке, какви са тези непозволени удари под кръста? Какво искаш сега, да накараш хората да пържат наденица на клечка по среднощ? :))))))))))))
ОтговорИзтриванеТраянче,много ми харесва идеята!Ще пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти вълнуващи дни в Испания:)
Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен ден:)
Еликсирчр, ако нещо съм изпуснала, сега ти записвай:)
ОтговорИзтриванеВиж сега , Жани, какво е това зяпане из блоговете посред нощ:)Сега ще готвиш до сутринта!:)
Благодаря ти, кате, но испания ще е по Коледа:)
Еха - страхотно изглежда и лесно и бързо :) Траянче определено ще се пробва! А на теб от сега ти завиждаме за Испания нищо, че ще е по Коледа ;) Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ,Габи! Пробвай, няма да съжалявате:)А от Испания ще донеса подробно инфо:)
ОтговорИзтриванеМного атрактивно! Чоризо или хотдог на клечка, няма значение, допада ми :)
ОтговорИзтриванеПриятно изкарване в Испания!
Ммм, страшно ми харесва тази рецепта - много оригинално и несъмнено вкусно :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за избора :)
Много хитра идея, браво Траяна :) А за Испания ... чудно е там, ходила съм няколко пъти все на различни места и винаги оставам очарована, направо съм влюбена в испанците и тяхната култура!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усивки!
Много идейно, Траянче!
ОтговорИзтриванеПри мен има едно предизвикателство за теб, ще се радвам да го приемеш!
Поздрави и успешен ден!
Чудна рецепта, най - много ми харесвяа това че е бърза и не иска много матерял :))), а за Испания поздравления. Е не каза, че ще ходиш, можеше и да дойда :))), куфарите са ми на лесно......
ОтговорИзтриванеЕха, Траянче, страхотна парти-идейка, ще се възползвам скоро, като ни налазят есенно-зимните празници :)
ОтговорИзтриванеИскам и аз в Испания! Надявам се виртуално да ни разходиш до там със снимков материал и подробен отчет за всички хубави и вкусни неща по време на престоя! :D
Благодаря ви, момичета! Хубава седмица , поне ще е кратка!:)
ОтговорИзтриванеГле'й ти к'ва идея?
ОтговорИзтриванеДецата ще са очаровани:)
Благодаря, Траяна:-)
Така си е, Мъхче, моите търчаха от стая в стая с пълна уста и победоносни усмивки, защото не капят и не падат трохи, и съответно никой не им се кара:)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност и на моите деца ще се хареса идеята. Благодаря за рецептата, Траяна! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда Траянка , чудесна идея :)
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Отново интересна рецепта, Траяна! Браво за нея!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Чудесни са новите ти рецепти, Траяна -
ОтговорИзтриванемного ми допаднаха и тиквичките, и огретена, коблера - всичко изглежда много вкусно и ароматно.
Благодаря за предложенията,
поздрави и хубави септемврийски дени, Диана
Не разбрах - наденичката първо се потапя в мазнината и след това в панировката?яна
ОтговорИзтриванеЗдравей Яна! Първо в панировката от тесто и тогава се пържи. Имам предвид, че трябва да се натопи в сместа и хубаво да се оваля в нея:) Приятно готвене!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта Траяна! Това много ще върви като леко мезе или с биричка в приятна компания.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса това , което е казала дъщеря ви...."Какво чоризо - моризо, бе мамо, това е хот-дог на клечка, нищо не разбираш, добре, че поне го готвиш" хаххаха много мило, общо взето и ние имаме на какво да се учим от децата си хахахаххаха, много благодфаря за тези рецепти, доста ми харесаха особено ,самият начин по който се приготвя една така обикновена на пръв поглед наденица, но след това става страхотна, идните дни ще бъдем на вилата и според мен вечерта на барбекюто това ще се върже идеално, ако имате още такива предложения ще се радваме да ги споделите с нас.
ОтговорИзтриванеДоста съм чувала и слушала за тези чоризо, които са испански наденички и се отличават с наситен червен цвят. Снимката която сте качили изглежда доста вкусно, на скоро мой приятели заминаха в Испания и ще взема да им кажа ако може да ми намерят и на мен да ми донесат чоризо и да направим някаква вкусотия, все пак живот е един и трябва да ни е сладко на душата, стига с тези диети и вечни ограничени в каквото и да е било.
ОтговорИзтриване