Какво да направиш когато ти стоварят 30кг. чувал със сини сливи? Мда... - ядохме, ядохме, преядохме, на приятелки раздадох и край нямаха. Някой ги подарил на моя мъж, ха върви се чуди де да ги денеш:)
В крайна сметка , че ще се прави сладко е ясно, ама и още нещичко, че край нямат/ повтарям се, но наистина не свършват:)/
И точно в този момент" Мед и мляко" публикува рецепта за коблер със сини сливи. Тъкмо туй и чаках:)Много ми хареса рецептата, но като видях многото продукти, а беше почти време за сън, порових за нещичко по-бързо и открих ябълковия коблер на Йоли. И така от двете рецепти спретнах една невероятно вкусна тавичка, за която вкъщи сърдито изръмжаха: " Е, само толкова ли?!" Така че днес - втори дубъл:) Няма да сбъркате, опитайте го непременно. Ще стане със всякакви плодове.
За уточнение - "Коблер" е традиционен американски сладкиш - запечени плодове в собствен сос и бисквитена коричка, като първата публикувана такава рецепта е в "The Kentucky Housewife" - 1839г.
Но...
Коблер е и освежаваща напитка, поради високото си съдържание на лед и плодове. За добрия външен вид на коблерите особено подходящи са плодове като банани, киви, портокали, мандарини, кайсии, праскови, ягоди и др., както и консервирани плодове.
Продукти:
10-12 сини сливи
1/2 ч.ч. захар
1/2 к.ч. вода
1 ванилия
За бисквитеното тесто:
2с.л. меко масло
1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. брашно
1 яйце
1/2ч. л. бакпулвер
1 ванилия
Приготовление:
Изчистете и нарежете на четири сливите. Поставете ги в малка тавичка 20-22см.Поръсете със захарта, добавете ванилията и водата. В загрята фурна оставете да кипнат и поврат пет минути. В това време забъркайте тестото. Не е нужен миксер, просто с лъжица смесете всички съставки. Получава се доста гъсто тесто. Изсипете го върху горещите плодове и запечете на 200 градуса до златисто. Поднесете коблера топъл с топка сладолед! Ще останете приятно изненадани от вкуса:)
Да ви е сладко!
И наградка от Жани. Благодаря ти много!Направи седмицата ми много слънчева с това прекрасно цвете!
И понеже съм първа на опашката,този чудесен коблер е за...
ОтговорИзтриванепромених си решението.Ще си хапна малко,за да има за всички:)
Прегръдки!
Траянче,ама рече при Латинка и отсече:)!Чуден ти е станал коблера,браво!Честита ти слънчева наградка!
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден!
Честита слънчева награда, също като теб, широко усмихната :))
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да се роят като пчелите, много се стараеш и ги заслужаваш.
Коблера си го копирах и ще си направя и аз от тази вкусотия :))))))
Траянче, чуден ти се е получил коблер-а! Те, рецептите и на Йоли, и на Лати са много точни и вкусни, но и твоята "редакция" изглежда много сполучлива и вкусна!
ОтговорИзтриванеЧестита ти награда!
Сърдечни поздрави!
Кате,
ОтговорИзтриванеЕликсирче,
Жани,
Мони,
Благодаря ви много, но да ви кажа честно сливи има още цял тон.
Очаквайте сладкото:)
Хубав ден!
Чудничък е този десерт много, много вкусен
ОтговорИзтриванеНяма начин да не го направя
Слънчева награда, за слънчев човек като теб :)
Поздрави
Траяна,заповядай и при мен да получиш наградки! Хубава седмица от мен! :))
ОтговорИзтриванеВики и Диди, благодаря ви! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеКоблера ти е уникален Траяна!
ОтговорИзтриванеМного апетитно си го спретнала ,а и снимките са великолепни!
Много вкусно, Траянче! Ужасно обичам топло-студени десерти! Ще се почерпя и аз като Катето, само че мааалко повече :)) Пък ако случайно не стигне за всички, тъкмо ще си имаш извинение да спретнеш втори дубъл ;)
ОтговорИзтриванеЧестита награда, Траянка!
ОтговорИзтриванеКоблера е чудесен!
Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!
Щом има сливи, ти вярвам, че е страшно вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята :)
Хубава вечер!
Мария,Зиче, Леви, Федорка,много сте мили, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеЧудничък е този коблер!
ОтговорИзтриванеЧестита награда!