Децата и съпругът обожават тестени изделия. Като гледам с каква скорост ги унищожават, почвам да се замислям. Скоро ще пукнат по шевовете дрехите си и ще ми излезе солено:) Тестените закуски вървят повече през зимата, добре че идва пролет и няма да предизвикваме килцата. Стафери се продават точно срещу нас в "Принс Хамбургер", опитвала съм ги и реших, че ще ги докарам на вид и вкус. Децата ги одобриха, да не кажа ометоха, така че рецептата им вече май не е тайна, поне за нас.
Продукти:
За тестото:
100 мл. кисело мляко
50 мл. прясно мляко
1 яйце
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
20 мл. вода
20- 30 мл. олио
брашно за меко тесто
За плънката:
200 гр. пилешко бяло месо
100 гр. гъби
3-4 кисели краставички
Лютеница или гъсто доматено пюре
риган, черен пипер
Приготвяне:
Разтворете маята в топла вода със захарта. Разбъркайте млеката с яйцето, добавете олиото, солта и омесете меко тесто. Оставете да втаса. В това време сварете месото и нарежете на едри кубчета. Запържете наситнените гъби в малко масло и ги отцедете от мазнината. Нарежете краставичките на ивички или кубчета. Късайте малки топки от полученото тесто. На намазнена повърхност разточете правоъгълник. Той трябва да е двойно по-дълъг от дължината на закуската. Намажете половината с лютеница или доматено пюре. Смесете пилешкото, гъбите, краставичките и подправките. Объркайте добре. Върху намазаната част разстелете от тази плънка. Захлупете с другата част и подпъхнете краищата отстрани надолу. Наредете в тавичка, застлана с хартия за печене, и изпечете в загрята фурна на 200 градуса до златисто.
Моите станаха малко по-големи от купешките, тъй като тестото втаса добре:)
Да ви е сладко!
Траянчеее, колко мили спомени извикваш в съзнанието ми. Една година често бях в Стара Загора и съм хапвала от същите тези стафери. Ех, че красив град, да знаеш, че един ден мечтая да живея във вашия град. ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за подарената емоция!
И у нас положението с тестото е подобно, разбирам те напълно :-D Аз не съм яла такива, но твоите ми харесаха :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделянето :)
Чудна закуска,Траянче,как няма да им хареса!И аз бих излапала една топла-топла!Прегръдка и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТраянче, горе-долу се сещам за заведението ;)
ОтговорИзтриванеЧудесни си ги направила!
Е, как няма да изчезнат :)
Хубава седмица!
Винаги е по-добре да предложиш домашния вариант на нещо готово. Чудно си се справила!
ОтговорИзтриванеИзглеждат много апетитни и звучат много вкусно...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната идея и хубава рецепта, Траянче.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Интересно тестено предложение! При нас има банички с плънка от пилешко. Изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеТраянче, усмихната нова седмица!
Как няма да се хареса на децата, като си ги направила като калцоне :) Супер са!
ОтговорИзтриванеХм, ето нещо, което не съм чувала. Закуски с такова име при нас няма, но съм сигурна, че ще ми хареса много (нали и аз съм по тестото...)
ОтговорИзтриванеНе бях чувала за тези стафери! Звучат лесни и ароматни, а след като така бързо са изчезнали, значи и вкусът е гарантиран! :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица, Траяни! :)
Охх, както съм гладна в момента... Много вкусно ми изглежда, ще се пробва задължително!
ОтговорИзтриванеЩе ги пробвам задължително, страхотни са, а и ги чувам за пръв път!:) Честита Пролет, мила, усмивки и прекрасно настроение!
ОтговорИзтриване