Знаем, че рибицата е по-сухо месо и вкъщи не се ядеше много, докато не измислих как да я направя по-сочна. Рецептата е компилация от проучвания и опити във фурната:)
Продукти:
1 рибица
100 гр. вино
50 гр. вода
черен , червен пипер, сол
1парче сланина
За соса:
1 глава стар лук/може и 2 стръка пресен/
2-3 скилидки чесън
1 морков
2-3 с.л. царевично брашно
сол на вкус
50 гр. бяло вино
сосът от изпечената рибица
Рибицата се измива и подсушава добре. Поставя се в правоъгълна тавичка и шпикова със нарязаната на ивици сланина с дебелина около 2см. Шпиковането е правене на разрези , в които се поставят различни продукти, в моя случай сланина. Посолява се и подправя, наливат се водата и виното. Рибицата се пече около 40 минути на 200 градуса или до пълна готовност. Изважда се в чиния за сервиране, а останалия сок се поставя в подходящ съд за да се приготви специален сос за сервиране.
Нарязаните лук, чесън и морков добавяме към соса, слагаме виното и оставяме да се сварят всички продукти. По желания може да добавите лъжица доматено пюре или лютеница,но след като продуктите са омекнали. Опитайте, преди да посолите, защото сосът от рибицата може да е солен. Сгъстете с царевично нишесте или с брашно. Залейте порция от рибицата с така приготвения сос и кнсумирайте топло ястието.
Да ви е сладко!
Ммммм,чудно месце,Траянка!Много вино изпива като го гледам :) !
ОтговорИзтриванеИнтересно решение! Сигурно е вкусно!Поздрави, Траяна и лека вечер!
ОтговорИзтриванеЕха, сочнооооо и вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, девойчета!:)
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки , Траяна !
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :)
Ох, тези ребърца изглеждат толкова крехки и сочни! Много апетитни снимки :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица :-)
Не обичам и аз рибицата, но съм сигурна, че така приготвена стана истинско кулинарно изкушение!
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за успешна нова седмица, Траяна! :)
Сабина,Миленка, Еви, хубава седмица и най-вече слънчева и на вас!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда,Траяна
ОтговорИзтриванеи снимките са много изкушаващи.
Поздрав и усмихнат ден, Диана