вторник, 25 януари 2011 г.

Постни лозови сармички

Баба ми беше страхотна кулинарка. Завършила готварско училище, постоянно ни изненадваше с нещо различно и много вкусно. Тези сарми , които тя често правеше, аз много обичам и на когото съм казала рецептата, все са се харесали.
Продукти:
20-30 лозови листа
1 малка главичка лук
150 гр. сирене
1 ч.ч. ориз
2 яйца
2-3скилидки чесън
3- 4 с.л. олио
За соса:
1 к. кисело мляко
1к. майонеза
скилидка чесън
щипка сол, копър
Приготовление:
Запържете лука и след това леко ориза в олиото, докато стане "стъклен". Махнете го от огъня и изчакайте да се охлади. Натрошете сиренето и прибавете яйцата. Счукайте чесъна и го смесете с другите продукти. Изсипете ги върху поизстиналия ориз. Ако е горещ, яйцата Ви ще се пресекат, а това не е желателно. Завийте лозовите листи на сарми, поставете в тенджера/ аз ги варя в тенджера под налягане, став по- бързо и лесно/. Отгоре затиснете с чинийка, за да не се разпукат, добавете вода, колкото да ги покриете и сварете за около 50 минути. Ако ползвате тенджера под налягане 20-30 минути.
Готовите сарми извадете и подрете в тавичка или голяма чиния. Залейте с приготвения сос от киселото мляко, майонезата, чесъна и копъра.
Баба ми поливаше най - отгоре с разтопеното масло и червен пипер.
Ястието е много леко и вкусно. Дано Ви хареса!
От Кулинар

От Traiana's kitchen

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)